Najpopularniejsze sposoby przygotowywania kawy
Kawa to bardzo popularny napój a od sposobu jej przygotowania zależy nie tylko smak, ale również etykieta z nią związania. Podobnie jak w przypadku herbaty wiele kaw podawanych jest w określony sposób, a spożywaniu napoju towarzyszy swoisty rytuał z nim związany.
Do jednego z najpopularniejszych sposobów przygotowywania kawy należy z pewnością espresso. Tradycyjnie podawane jest w niewielkich filiżankach.
W towarzystwie espresso powinna pojawić się także szklanka wody, gdyż jest to bardzo mocny napar (często staje się bazą dla innych napojów kawowych). Drugim przykładem jest bardzo popularne Cappuccino, które zostało wymyślone przez mnichów z zakonu kapucynów.
Jest to napój o bardzo łagodnym smaku, a w jego skład wchodzić powinny wchodzić równe części naparu espresso oraz ciepłego mleka. W ojczyźnie tego sposobu picia kawy – we Włoszech, pija się ją tylko rano, do śniadania.
Na bardzo ciekawy sposób wykorzystania włoskiego pomysłu wpadli Amerykanie tworząc latte macchiato. Jest to bardzo duża porcja kawy składająca się z trzech części.
Najniższa to mleko, druga – dwie porcje espresso, a całość wieńczy mleczna pianka. Jest to oczywiście wariacja na temat tradycyjnego latte.